Thursday, August 27, 2009

taliponku

hari ini aku keluar rumah..... menemani ibuku bershopping sambil menziarah orang saket di ospital. Sebenarnya aku malas nak kuar berat sungguh nak menjejakkan kaki di luar rumah.... baek aku maen dota lagi bes walaupun maen sorang je.... x pon layan movie.

tp apakan daya orang kate cakap orang tua mesti dipatuhi. so aku pon follow mak aku ke Jusco yang terletak ntah bape kilometer tah. alang2 da kuar tu beli la komik skali.... malangnya kreko bumper da abes.. ceis celaka sungguh. last-last beli jinggo...

da dekat 2345 jam kat luar tu kami pon pulang ke rumah berbekalkan barang yang dibungkus beg plastik. semasa aku kuar keta apabila motokar yang di pandu telah berhenti aku bingkas kuar keta nak sambung bace komik dalam umah. Tiba-tiba henponku yang sepatotnya dalam kocek aku tibe-tibe jatuh dan terus dive ke dalam kolam kecil yang betul2 ade kat sebelah aku. "Cbloup!!" aku hanya mampu berkata "Nice One!!" dan melihat taliponku tenggelam ke dalam kolam bersama ikan yang berenang dengan girangnya.

bile aku da amek kuar henpon tu dan keringkannya aku ingat da setel tapi die plak jd nazak.so terpakse la anta ke kedai.... aduh... xleh kontek orang r cuti ni... henpon lagi satu kat jep..
ai, nak pakai henpon baru pe r?

Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan

Every year, there is a month that all muslims are required to fast. That is Ramadhan. It is a month that people should behave.. err, i guess better and will not do sinful things. This is because all demons and jinns are prisoned in hell during this month. In other words, we are free from evil incitement! hooray!!! But still, there are people doing bad things during Ramadhan. Who says that people are like angels during this month? I mean, even me myself do bad things (not like what you're thinking) during this month. who the hell that drove us towards these ugly things? Is it demons wearing human masks? No.... Of course, our LUST.... God gave us lust so that we will have wants and feel the world. That gave us the colour in this world. Nevertheless, if we let lust to control our body. Everybody will only think of freedom and enjoyment. The thought of pleasure and excitement make me feel really good. But still, it can lead us towards the oblivion of ourselves. Back to our main topic, we have to control our lust so that our heart will become pure. This is the month that all of us need to do more ibadah like prayer, recite Al-Quran, and many more. We can get many shafaat and pahala hoping that we will go to heaven. Amin....

Another thing that I observed nowadays that people do not really welcome Ramadhan. Well, of course they do the fasting part but do they really fast? I mean, I see most of the people fast because they do it as a tradition. It is because of our culture. Get what I mean? they do not do this religious obligation because of the religion. I can conclude that Malaysians know Ramadhan as the month before Syawal. When Ramadhan come, that means there's only one more month left to decorate the house, to change new curtains, and most of all, to buy new clothes. They dont think of doing ibadah but perhaps they bear in mind "Shopping time!!" Yes, we accept Ramadhan as a reminder of Hari Raya.

I have an experience when i went to a buffet for breaking fast. The hotel did serve a lot of mouth watering delicacies and I enjoyed eating the food until suddenly i heard raya songs were aired loudly. All I can say is "What the fuck?!" It was only the second day of ramadhan and they have already played raya songs. I started to ponder, what is the significance of Ramadhan to us?

Well, I hope that all of us will be able to go through this month with plenty of ibadah and may all of us get the chance to meet Lailatul-Qadr. Ai for the last 1/3 of the month.

Hahaha aku ngah nak repair English aku tatkala exam IELTS semakin menghampiri. xp

Tuesday, August 11, 2009

Tewas

Biar putih tulang jangan putih mata......
itulah apa yang sering diungkapkan orang ketika berjuang.

Setiap hari merupakan perjuangan yang amat hebat dan perlu di tempuhi dengan berani. Namun begitu, ramai jugak orang yang kalah dalam perjuangan mereka. ade yang berjuang di meadan perang mempertahankan negara tanah tumpah darahnya seperti di asia barat sekarang..... ada yang sibuk berjuang mempertahankan parti-parti politik xkurang juga dengan mereka yang sibuk berjuang di ranjang menitiskan peluh jantan sampai berkeriut bunyinya....

sudah 19 tahun sejak aku muncul di muka bumi ini, banyak kejayaan yang telah ditempah walaupun kebanyakannya tidak dihargai. namun begitu perjuangan yang aku hadapi sekarang ini sungguh menyeksakan. penatnya teramatlah sangat sehingga aku x mampu meneruskan lagi perjuangan.

segala ilmu dan teknikku digunakan untuk mengelakkan diri dari terkantoi..... ku lihat jam swatch ciplak di tangan ku...... "lame lagi ni" bisik hatiku. masa yang berlalu satu minit terasa seperti berjam-jam. pelbagai cara telah kulakukan tetapi, hasilnya tetap sama.... beban yang dipikul semakin lama semakin berat.... berat sehingga aku sudah tak mampu nak mengagkatnya lagi..... lalu jatuh lah seorang pahlawan di medan perang menyembah meja dan zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

hari ini aku tertidor dalam kelas lagi....... zzzzzzz ngantoknye....

Monday, August 10, 2009

perlukah aku ke luar negara?

setiap orang ingin pergi ke luar negara..... lebih lebih lagi bbudak yang ngah wat preparation study tok oversea....x abeh abeh sebut "aku nak fly" sampai aku pon da bosan nak dengar tp apakan daya. dorg memang kene fly. kalo x balik umah menganggur je r.

mak bapak kate blaja bebaek..... nnti bleh fly.... soalnya ke mana aku nak fly? UK? Ireland? New Zealand? atau mungkin ke India saja.... hmmm rasenye sama saje kat mane aku blaja cume kalo blaja kat negara atas angin sane nampak omputih jele.. kalo blaja kat india msti r nmpak orang india kat sane xkan dengan mat saleh plak.... aku rase r, kalau yuran blaja kat luar negara tu same murah macam kat malaysia memang kosong malaysia ni. yang tinggal para menteri serta golongan emas sahaja.

bile besau keje masih same..... x lain x bukan menjadi housemen 2 taun dulu.... barangkali 3 taun. kalo aku dapat degree dalam negara pon still bleh keje..... cume orang kate x kelas r.... setakat PMC, orang blaja RCSI, IUMC, bla bla bla dan bla bla bla... huh, memang r owang kate blaja local xde standard tp yang penting keje... kalo terbang tinggi-tinggi tapi akhirnya x dapat cari periuk nasi kan naye namenye. dah le kene bayar balik duit JPA/MARA/papela nak tanggung anak bini plak nnti. "baek aku jd tukang sapu sampah je dari kecik, senang x yah blaja tinggi-tinggi". Barangkali ayat-ayat sebegini bakal terpacul dari mulut-mulut para graduan yang meganggur nanti.

pape pon aku masih kene pilih nak ke negara mane yek? mase da xde.... kang silap-silap rakan-rakanku sume 'fly', aku sorang yang terkandas. hmmmm???? kan senang kalau boleh pilih semua....